onsdag 14 januari 2015

I Födslopalatsets inre



Läser förlossningslitteratur. Till den där Att möta förlossningssmärtan hör avslappningsövningar som jag lyssnar på varje kväll. En ska då föreställa sig en trygg och vacker plats att föda på, och när jag har gjort det har jag också kommit att tänka på Egalias döttrar av Gerd Brantenberg. Visst födde kvinnorna i palats i landet Egalia? Jag har inte läst boken sedan jag var arton, men den står i bokhyllan. Hittade där en annan sorts förlossningsberättelse i kapitlet I Födslopalatsets inre.

När direktör Bram ska föda finns en ceremonimästare, två barnmorskor och en kör på plats. Samt förstås de inbjudna gästerna. Rummet är trekantigt med statyer i hörnen. En orgel spelar, kören sjunger de sånger som hör de olika faserna till. Direktör Bram styr och kommenterar själv förloppet i mikrofon. Barnmorskorna masserar och smörjer henne med oljor. Hon arbetar sig igenom förlossningen i njutning och extas.

"Barnmorskorna gned henne över höfterna och korsryggen. Bram stönade vällustigt. Hon smordes in med exotiska oljor i livgångsöppningen. Hennes andedräkt blev högre och övergick i ett jämnt, rytmiskt brus av vällust. Barnmorskorna arbetade intensivt, gned in henne med väldoftande krämer överallt på kroppen, masserade livsläpparna, gjorde dem varma och mjuka, redo för sista insatsen. Bram grep mikrofonen och förkunnade: 'Huvudet kommer ut ur livmodersmunnen!'"

Ska anamma tanken att föda ärofullt och i njutning, men tycker inte det här med publik är så tilltalande. Däremot födslopalats. I staden Egalsund var det nya födslopalatset "den största engångsutgift kommunen haft i sin budget". Mer sånt tack, landstinget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar